Hästen har länge varit en viktig kompanjon till människan, inte minst sedan de tider då häst och vagn var motsvarigheten till dagens bilar, bussar, tunnelbanor och spårvagnar. Att kunna göra sig förstådd till en häst har alltså länge varit av fundamental betydelse, och var dåtidens motsvarighet till att kunna ratta vänster och höger, och lägga i rätt växel.

Men vad säger hästen? Kommunikationen åt andra hållet är betydligt mer mystiskt, men samtidigt väldigt viktig för att hästens tillvaro ska bli så bra som möjligt. Faktum är att hästen hela tiden sänder ut signaler om hur den mår, signaler som alla kan lära sig tyda.

Se, analysera och agera

Detta har boken “Hästsignaler” tagit fasta på, och dess 350 fotografier och illustrationer från vardagliga situationer hjälper dig att förstå din hästs beteende bättre. Informationen vi behöver för att förstå vår häst finns mitt framför oss, och är subtila – och inte speciellt subtila –  signaler som sänds ut via deras kroppsspråk till oss.

Bokens underrubrik är “Se, Analysera, Agera” och det är just det som det handlar om, att ta tillvara på den information hästen hela tiden sänder ut via sina beteenden och sitt kroppsspråk. Kroppsspråket är alltid viktigt, även mellan människor, men blir hela utgångspunkten vid kommunikation med en häst eller ett annat husdjur.

Boken har ett jordnära anslag, och passar de flesta sorters läsare. Du kan beställa den från Hushållningssällskapets hemsida.