Persienner; alltid en del av inredningen, men otroligt nödvändiga. Hos oss som bor i de nordliga breddgraderna där solen är en stor del av sommarhalvåret är persienner extra nödvändiga, i och med att de släpper in exakt så mycket eller lite solljus som behagas eftersom de är reglerbara. Genom att effektivt kunna reglera både insyn och ljusflöde i bostaden eller på kontoret, kan du alltid känna dig trygg. Persienner kan dessutom minska gulning på parkett och slitage på möbler, vilket är någonting vi kanske inte direkt ser som ett problem, men som definitivt visar sig i längden. I de svenska hemmen har persienner faktiskt länge varit det vanligaste invändiga solskyddet och i dag finns oändliga möjligheter att skaffa persienner som passar både er och ert hem perfekt.

Intressant att tänka på inför ett inköp av persienner är att man helst bör välja vita eller svartvita persienner, då enbart mörka eller svarta sådana kan orsaka värmesprickor i glaset när solen ligger gassande på. Dessutom bör man tänka på att antingen ha persiennerna helt uppe eller helt nere när man använder dem och inte ha dem halvvägs. Är persiennerna enbart halvvägs uppe/nere kan även detta skapa värmesprickor i fönsterglaset. Vid halvfärgade persienner som är hälften vita och hälften svarta är det viktigt att ha den svarta sidan inåtvänt och den vita sidan vänd utåt, så solen inte attraheras av den mörka färgen.

Det finns frihängande persienner, standardpersienner och träpersienner och självklart finns de i olika storlekar, liksom fönstren själva. De vanligaste modellerna är aluminium och dessa finns oftast att välja i många olika färger och därmed inte enbart i vitt. Ibland finns behovet av att kunna välja helt själv hur man vill att persiennerna i hemmet ska se ut och i dagsläget finns faktiskt några sådana företag som tillverkar persienner efter kundens behov. Hitta ett företag som besitter den här kompetensen för att enklare kunna välja ut den perfekta persiennen för just dig.