Strålkastare används både för bevakning av utemiljöer och för att skapa många andra effekter. Det är kraftfulla lampor, optimala för att lysa upp stora områden. Det kan bland annat handla om garageuppfarter, fasader eller skyltar. De kan också användas för att till exempel skapa effektfulla miljöer i din trädgård, genom att bland annar lysa upp träd, osv.

De kan dessutom bland annat lysa upp vägen för gäster, samtidigt som de skrämmer bort objudna sådana på ett effektivt sätt. Ljus har många olika funktioner, och ett kraftigt strålkastarljus kan användas till mycket. I Sverige, där det är mörkt stora delar av året, och stora delar av dygnet, får ljus en fundamental betydelse, och en riktigt bra strålkastare är ett verktyg med multipla användningsområden.

LED-teknik ett vanligt alternativ

Det mest energisnåla alternativet för strålkastare är LED-teknik. LED-teknik har funnits länge, men vad som är relativ nytt är att man nu kan få ett betydligt kraftigare ljus ur dem, och att de numera har en sockel som liknar glödlampans. Detta har gjort att den här typen av teknik har kunnat implementeras på ett bra sätt i många olika tekniska lösningar inom belysningsindustrin.

En sådan lampa förbrukar 10-15 gånger mindre ström än det klassiska alternativet, vilket i vår nuvarande energiförbrukningssituation givetvis är av stor betydelse. Inköpspriset på LED-teknik ligger högre än för de klassiska lampvarianterna, men dess betydligt längre livslängd och lägre energiförbrukning gör att det rent ekonomiskt är ett helt ok alternativ.

Det finns dock många andra alternativ, i flera olika prisklasser. Det bästa är att prata med en sakkunnig inom ämnet innan du införskaffar en strålkastare, så att du kan vara säker på att dess funktionalitet uppfyller just dina behov.